Najbolji izleti, Tunis, Sus, Hamamet

by nikola
izleti tunis

Tunis 2023 • letovanje • Avio prevoz
Vraćamo se oazi vrhunskog odmora i avanture. Zemlja prebogate istorije i kontrasta čeka da vas ponovo oduševi!

Dobro vam je poznata jedna od najposećenijih destinacija Mediterana, nepravedno osuđena na nešto dužu pauzu. Sada se vraća u visokom sjaju sa novim hotelima i dobro poznatom kvalitetnom uslugom i preljubaznim ugostiteljima. Od prelepe obale preko uzburkane istorije, prirodnih lepota do uzbudljive pustinje.

Uživajte ponovo u mirisu jasmina, odmarajte na lepim peskovitim plažama – a ukoliko svom odmoru želite da dodate i notu avanture – Tunis će vam ostati u najlepšem sećanju.

Letovanje u Tunisu • avionski prevoz
Tunis je država u Severnoj Africi sa istoimenim glavnim gradom. Granici se sa Alžirom na zapadu i Libijom na jugoistoku, ostatak države je ogranicen Sredozemnim morem.

Njen geografski položaj je jako povoljan, sa izlazom na Sredozemno more i sa ne tako velikom površinom pustinje. Tunis je većinom planinska zemlja, sa ne baš raznovrsnom vegetacijom. Takođe, skoro da nema reka i jezera (ako se ne računaju slana jezera-šotovi).

Glavni grad Tunisa je Tunis, a ostali veći gredovi su Sfax, Kairouan, Monastir, Sousse, Jafa.

Tunis ima oko 10 miliona stanovnika, oko 2 miliona živi u gradu Tunisu. Stanovništvo Tunisa čine oko 99% muslimana, ostalo su hrišćani. Kairouan (Keruan) je četvrti sveti grad po značaju u muslimanskom svetu posle Meke, Medine i Jerusalima , mada ga smatraju i najsvetijim gradom Magreba.

Danas značajna turistička destinacija, Tunis, može da se pohvali sa oko 6 miliona turista godišnje koji posećuju poznata letovališta – Hammamet, Sousse, Port El Kantaoui, Ðerba, Monastir, Mahdia, Sidi Bou Said..

Pored brčkanja i uživanja u prelepim plažama, nezaobilazni su izleti kako bi obogatili svoj odmor. Predstavićemo vam izlete, jednodnevna putovanja i ture iz gradova na obalama Severne Afrike

U našim preporukama možete pronaći najbolje ture koje organizujemo za vas zajedno sa inopartnerima u Tunisu

Izleti u Tunisu

SAHARA

Doživite pustinju sa kulisa za Ratove zvezda. Pored Sahare koja pruža neverovatno iskustvo posetićete El Jem, veliko slano jezero Chott El Jerid, jahaćete kamile, ići na jeep safari, posetiti oazu sa pola miliona stabala palmi i posetiti Kairouan, četvrti sveti grad po značaju u muslimanskom svetu.

TUNIS – KARTAGINA – SIDI BOU SAID

Poseta prestonici, Tunisu, obilazak muzeja Bardo, čuvenom po zbirci mozaika, obilazak centra grada i medine, odlazak do Kartagine, poseta čuvenim rimskim termama. Zatim obilazak plavo-belog sela Sidi Bou Said, gradića umetnika i pisaca.

SAHARA (dvodnevni izlet)

Pustinja Sahara zauzima skoro celu teritoriju južnog Tunisa, države koja je svojim velikim delom baš i oblikovana svojim pustinjskim predelima i njenim teškim životom. Pristupačna jedino džipovima, uz pratnju iskusnih vozača i vodiča, Sahara pruža neverovatno iskustvo i zadovoljstvo onima koji se odluče za ovaj izlet.
Veliki mediteranski osvajači, posebno Feničani i moćni Rimljani su ostavili dubok trag na istoriji i tradiciji Tunisa. Na putu ka pustinji Sahari, gosti će imati priliku da vide neke od tih tragova, ostatke starih epoha, a medju njima i amfiteatar El Jem. Po obilasku amfiteatra, planiran je nastavak izleta u planinskoj oblasti Matmata, u kojoj i danas, kao i vekovima ranije žive Berberi, starosedeoci na ovim prostorima, koji su do II veka bili hrišćani, zatim primili islam, a da time nisu drastično promenili svoje izvorne običaje i poglede na svet i život. Tokom pauze, gosti će posetiti berbersku kuću i na autentičan način se upoznati sa njihovim tradicionalnim životom, zanatima kojima se bave, životinjama koje gaje, hranom koju obeduju, običajima kaniranja kod žena, tipicnim muškim, ženskim zanimanjima…
Po poseti berberskoj porodici, gosti nastavljaju putovanje ka Sahari, gde će ih dočekati čari najveće pustinje. Zainteresovanima će biti omogućeno da na pustinjskim lađama –kamilama, tim izdržljivim kraljicama peska, iskuse ono što je i Lorensu od Arabije pričinjavalo zadovoljstvo. Potom nastavak putovanja za hotel 3* i/ili 4* u Douz-u. Noćenje.
Narednog dana, izlet nastavljamo odlaskom na veliko slano jezero Chott El Jerid, najveće slano jezero u Africi. Potom sledi, poseta najvećoj pustinjskoj oazi u okolini grada Tozeura koji broji preko pola miliona stabala palmi. Pored vožnje Jeep-ovima po peščanim dinama, gosti će imati priliku da posete i lokalitete na kojima su snimani svetski poznati filmovi – “Ratovi zvezda” i “Engleski pacijent”. Zatim sledi odlazak u planinske oaze Chebika i Tamerza, kao i poseta velikom kanjonu Mides. Gosti će imati priliku da vide grad Kairouan, četvrti sveti grad po značaju u muslimanskom svetu, posle Meke, Medine i Jerusalima, kao i veliku Sidi Ogba džamiju. Ovaj grad, grad hodočasnika, je pored ostalog poznat i po proizvodnji veoma kvalitetnih i čuvenih tepiha, tako da je planirana i poseta tradicionalnoj proizvodnji, kako bi se gosti na svom putu upoznali i sa ovim zanatom.

PLAN PUTA:
1. dan: El Jem – Matmata – Douz (Noćenje)
Polazak iz hotela u jutarnjim satima. Dolazak u amfiteatar El Jem, obilazak u trajanju od jednog časa. Nastavak putovanja prema planinskom vencu Matmata. Ručak u berberskom restoranu, poseta berberskoj kući. Nastavak putovanja ka Douzu (vratima Sahare). Po dolasku u pustinju za goste je organizovano jahanje kamila (alternativno voznja kocijom), uz kompletnu opremu pravog pustinjskog karavana (oprema se doplacuje na licu mesta), u trajanju od jednog sata. Zaljubljenicima Sahare je tokom ovog razgledanja – posete na raspolaganju niz drugih zabavnih programa – paraglajding, voznja bagija, motora, koji se doplacuju na samom lokalitetu.
Smeštaj u hotelima sa 3* i/ili 4*. Večera. Noćenje.

2. dan: Douz – Chott El Jerid – Tozeur – Chebika – Kairouan
Doručak. Polazak prema najvećem slanom jezeru, a potom ka Tozeuru. Po dolasku u Tozer, “Paket za avanturiste” ukljucuje voznju komfornim klimatizovanim Jeep-ovima, Toyota land cruiser-ima po peščanim dinama uz obilazak slanog jezera Chott El Garsa. Odlazak u Chebiku. Nastavak putovanja do Gafse. Ručak. Dolazak u Kairouan – obilazak velike džamije, upoznavanje sa tradicionalnim tkačkim zanatom uz prezentaciju tepiha i kratak predah. Zavrsetak izleta. Povratak u hotel u ranim večernjim satima.

TUNIS – KARTAGINA – SIDI BOU SAID (jednodnevni izlet)

PLAN PUTA:
Polazak iz hotela prema prestonici – Tunisu. Po dolasku u grad obilazak Muzeja Bardo, čuvenom po najvećoj kolekciji rimskih mozaika pronadjenih na ovim prostorima. Obilazak centra grada Tunisa, šetnja avenijom Habiba Bourguibe i razgledanje najveće medine u zemlji. Nastavak obilaska u najelitnijem delu Tunisa, gde su smeštene najznačajnije državne institucije Republike Tunis. Pauza za ručak. Odlazak u Kartaginu, sa posetom čuvenim rimskim termama, koje je izgradio Antonin pobožni, drugim termama, javnim kupatilima po veličini u rimskom carstvu. Odlazak u Sidi Bou Said, gradića umetnika, pisaca, poput Gustava Flobera, pisca priče Salambo, koja govori o dolasku Feničana na ove prostore.

Napomena: Organizator putovanja zadrzava pravo izmeme redosleda razgledanja kod oba fakultativna izleta.

 

You may also like